Artistiek Leider

Reitze Smits studeerde orgel, klavecimbel, compositie en muziekwetenschappen. Hij won prijzen op diverse internationale concoursen. Hij geeft concerten en cursussen in binnen- en buitenland. Als docent voor orgel en improvisatie is hij verbonden aan de conservatoria in Utrecht en Leuven (België). Vele van zijn studenten zijn succesvol in internationale concoursen.

Met zijn barokensemble Concerto Strumentale trad hij o.m. op in festivals in Spa, Brussel, Rotterdam en Utrecht, waarbij met name zijn "reconstructies" van orgelconcerten van Bach de aandacht trekken. In diverse CD-opnames verkent hij de grenzen van het repertoire van orgel, piano en clavecimbel. De orgel-bewerkingen van pianowerken van Mendelssohn, Schumann en Schubert worden internationaal gewaardeerd en verschijnen ook in druk, evenals zijn recente composities.

Hij is initiatiefnemer en programmeur van de stichting "Voor de Wind", die het orgel met een vernieuwende programmering bij een breder publiek onder de aandacht brengt, met festivals en nieuwe producties. In de vijf festivals die de afgelopen tien jaar zijn gehouden, ontwikkelde hij een nieuwe vorm van programmeren die ook anderen heeft geïnspireerd, waarmee het idee achter Festival voor de Wind zich ook verspreide over andere podia in en buiten Nederland. In 2007 trad hij op met Dance Works Rotterdam in een succesvolle reeks concerten met dans op orgelmuziek van Bach en Milhaud.

Reitze Smits creëert nieuw repertoire voor orgel met ensembles, koren, acrobaten en acteurs. Zijn brede artistieke visie en culturele oriëntatie vormen de basis voor het hoge niveau van de uitvoeringen in Voor de Wind (vanaf 2011 Connecting Arts). In 2010 ontving hij de Sweelinckprijs voor zijn verdiensten voor de orgelcultuur.